Percheziţii în România, Suedia şi R. Moldova la o grupare care spăla zeci de milioane de euro din fraude informatice

Miercuri, 07 Decembrie 2022, ora 14:42

443 citiri

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO au efectuat 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţul Călăraşi, pentru destructurarea unei grupări internaţionale, care se ocupa cu spălarea a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice, în acest caz fiind folosite firme paravan din Hong Kong şi Israel.

Simultan cu acţiunea din România, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare pe teritoriul Republicii Moldova şi patru percheziţii domiciliare pe teritoriul Suediei.

La activităţile din Republica Moldova au participat şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, pe teritoriul României, Bulgariei, Poloniei şi Ungariei s-a conturat şi dezvoltat un grup organizat specializat în activităţi ilicite de spălare a banilor.

Activitatea infracţională a grupului a fost de tip CRIME AS A SERVICE – Money Laundering-as-a-Service (https://www.europol.europa.eu/iocta/2014/chap-3-1-view1.html), grupul infracţional punând la dispoziţia altor grupuri infracţionale persoane, societăţi comerciale paravan, conturi bancare şi o infrastructură vastă în scopul mutării, ascunderii şi spălării sumelor de bani provenite din infracţiuni.

În acest scop, cetăţeni din alte ţări europene (ucraineni, moldoveni, suedezi) s-au deplasat pe teritoriul României în vederea înfiinţării de societăţi comerciale destinate comiterii de infracţiuni (fără un obiect real de activitate, cu valabilitate de un an şi cu sediul social la un birou de avocatură). Pe numele acestor societăţi comerciale au fost deschise ulterior conturi bancare, fiind obţinute cardurile bancare şi accesul la serviciul de online banking.

Activitatea infracţională a grupului a fost permanent axată pe furnizarea serviciilor de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni de înşelăciune şi fraudă informatică, fiind identificate două moduri de operare:

* CEO Fraud/ BEC Fraud (Business E-mail Compromise Fraud) –

 » Aflați mai multe informații aici.