Discuții din ce în ce mai îndrăznețe pe tema renunțării la neutralitate și pregătirii aderării Moldovei la NATO au loc la Chișinău din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Cu un război la hotar și cu mai multe rachete căzute deja pe teritoriul său, Moldova caută o umbrelă de securitate. Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la reuniunea „Grupul Ramstein”, în contextul securității regionale, iar președinta Maia Sandu a admis, într-un interviu apărut în presa internațională, că Moldova ar putea renunța la neutralitate în favoarea integrării într-o „alianță mai mare”.
Pașnici, dar vulnerabili, la mila agresorului de la Kremlin
Șefa statului a menționat că Moldova încă „analizează următorul pas” și că, pentru renunțarea la neutralitate, ar fi necesară modificarea Constituției. Deși are majoritate parlamentară (63 de mandate din totalul de 101), actualei guvernări PAS nu-i ajung patru voturi pentru a putea amenda Legea Supremă. În actuala configurație politică din Parlament, când celelalte 38 de mandate sunt deținute de pro-ruși radicali dependenți de Moscova, atragerea voturilor lipsă pare o misiune imposibilă. Dar discuții pe tema aderării la NATO la nivelul societății au loc la modul cel mai serios.
„Avem o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a menționat Maia Sandu. „Dacă vom ajunge, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat șefa statului.
Pro-rușii vor ca moldovenii să se teamă de NATO, nu de agresiunea lui Putin
Sondajele efectuate la sfârșitul anului trecut arată că doar aproximativ 23% din cetățenii moldoveni ar agrea ideea aderării țării la NATO,