Persoanele care suferă de acalazie au dificultăți de înghițire a alimentelor și senzație de sufocare

Adriana Ionașcu, 32 ani, Bârlad: ”Am aproape un an de când am probleme cu înghițitul alimentelor. La început se întâmpla rar, și nu m-am îngrijorat, dar în ultima vreme a devenit un chin. Pur și simplu îmi este frică să mai mănânc, pentru că mă tem să nu mă sufoc. Plus că frecvent mi se întâmplă ca după ce, în sfârșit, reușesc să mănânc și eu câte ceva, îmi vine mâncarea înapoi. Am fost la un cabinet medical din Iași și medicul specialist gastroenterolog   mi-a recomandat să vin la Spitalul ”Sf. Spiridon” deoarece, cel mai probabil, sufăr de acalazie și ar trebui să mă operez. Nu știu ce înseamnă această boală, nu am auzit niciodată de ea și, sincer, sunt extrem de îngrijorată”.

Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu, medic primar chirurg, Clinica I Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgențe ”Sf. Spiridon”, Iași: ”Înainte de a fi convinși că este vorba despre acalazie, trebuie să ajungeți într-un spital pentru a putea fi investigat. Spitalul ”Sf. Spiridon” vă poate oferi toate oportunitățile de investigație, diagnostic și tratament, în acest caz.

În ceea ce privește acalazia, aceasta este o tulburare de motilitate esofagiană, tradusă prin disfagie (dificultăți de  înghițire), relativ rară, care se poate trata.

Termenul de acalazie provine din limba greacă și înseamnă absența sau insuficiența relaxării sfincterului esofagian inferior, inel muscular situat  la joncțiunea dintre esofag și stomac. În mod normal, când înghițim, deglutiția declanșează o undă peristaltică primară viguroasă care împinge bolul alimentar la nivelul esofagului și prin relaxarea sfincterului esofagian inferior ajunge în stomac. La bolnavii cu acalazie, apar unde secundare sau terțiare nepropulsive, musculatura esofagiană  nu poate împinge bolul alimentar, iar sfincterul nu se relaxează (din cauza spasmului) și  alimentele rămân în  esofag. În timp esofagul se dilată, uneori se alungește,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on