Ștefan Oprea, 34 ani: ”Am fost diagnosticat cu hipertensiune arterială în urmă cu 6 luni. Mi s-a recomandat un tratament dar mi s-a mai spus și să fac mișcare și să slăbesc. Recunosc că stau cu orele în fața calculatorului, deoarece sunt informatician, și nu fac deloc sport. Pe de altă parte, diagnosticul m-a îngrijorat – pentru că vreau să mă căsătoresc și să am o viață normală – și nu prea știu cum să gestionez situația în condițiile în care știu despre hipertensiune arterială doar ceea ce am citit pe NET”.
Prof. Univ. Dr. Emerit Cătălina Arsenescu Georgescu, membru titular al Academiei Române de Științe Medicale: ”Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o afecțiune cardiovasculară frecvent întâlnită, din păcate, la vârste tot mai scăzute. HTA constă într-o presiune crescută a sângelui asupra pereților vaselor de sânge, pe parcursul unei perioade mai îndelungate. Acest fenomen conduce, în timp, la deteriorarea pereților vaselor de sânge și la afectarea organelor țintă cu risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență renală.
În general, se consideră că HTA începe de la valoarea de 140/90 mmHg.
Practic, sistemul vascular asigură transportul sângelui de la nivelul inimii către țesuturi și înapoi la inimă. Sângele circulă cu o anumită viteză și, în același timp, cu o anumită presiune pe care o exercită asupra pereților vaselor pe care le traversează.
În general, pentru a putea regla presiunea exercitată de fluxul de sânge, pereții vasculari prezintă un strat muscular care asigură contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. Atunci când, din diferite cauze, calibrul vasului nu se mai poate adapta la modificarea presiunii, adesea se instalează hipertensiunea.
Există mai multe forme de HTA:
– HTA esențială (HTAE) – tensiune arterială mare,