Petrol – Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime

Exporturile de petrol iraniene au atins noi maxime în ultimele două luni ale anului 2022 și au început 2023 în forță, în pofida sancțiunilor americane, susținute de livrările mai mari către China și Venezuela, potrivit companiilor care urmăresc fluxurile, transmite Reuters.

Exporturile de petrol ale Teheranului au fost limitatecdin 2018, când fostul președinte american Donald Trump, a retras SUA din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiuni menite să reducă exporturile de petrol și veniturile asociate ale guvernului iranian, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful ANAF amenință OMV

Livrările îm străinătate au crescut în timpul mandatului succesorului său, președintele Joe Biden, care a încercat să relanseze acordul nuclear, și a atins, potrivit unor estimări, cel mai ridicat nivel din 2019.

Această creștere vine în pofida unor factori negativi, cum ar fi blocajul negocierilor legate de acordul nuclear și concurența din partea țițeiului rusesc la preț redus.

Firma de consultanță în domeniul energiei SVB International a declarat că exporturile de țiței ale Iranului din decembrie au fost în medie de 1,137 milioane de barili pe zi, în creștere cu 42.000 bpd față de noiembrie și cea mai mare cifră pe care SVB a raportat-o pentru 2022, pe baza estimărilor anterioare.

”În comparație cu administrația Trump, nu a existat nicio represiune sau acțiune serioasă împotriva exporturilor de petrol ale Iranului. Exporturile din ianuarie au fost până acum puternice ca în lunile precedente”, a spus Sara Vakhshouri, de la SVB.

“Scăderea cererii chineze și livrările Rusiei către China au reprezentat o provocare majoră pentru ei. Majoritatea petrolului iranian merge încă în Orientul Îndepărtat, în cele din urmă China. Iranul ajută și Venezuela să-și exporte petrolul”, a arătat Vakhshouri.

Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate la Casa Albă,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on