Pilonul II de pensii PREMIERĂ CONFIRMARE – Pe minus, prima dată de la debutul sistemului. Ce a făcut fondul tău?

Toate cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) s-au confruntat, în premieră de la lansarea oficială a sistemului, în luna mai 2008, cu prima scădere anuală a valorii activului unitar net (VUAN), așa cum a anticipat Profit.ro în decembrie 2022 în urma analizei datelor pe primele 11 luni. Principalul motiv este creșterea generalizată a ratelor dobânzilor, care a determinat reducerea prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii Pilon 2, unde contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar aproape opt milioane de participanți. Titlurile de stat au o pondere medie de peste 60% din totalul activului Pilonului II.

În 2019, randamentele celor șapte fonduri s-au situat între 11% și 13%. Anul pandemic 2020 a adus randamente mai mici, între 4,7% și 8,2%, tendința de scădere manifestându-se și în 2021, când avansul valorii unităților de fond a fost cuprins în intervalul 3,3% și 7,3%.

După primele 11 luni ale acestui an, conform celor mai recente date ale ASF, cifrele privind randamentele au fost negative, plasându-se între -4,4% și -0,6%.

Ultimele date anallizate de Profit.ro relevă că luna decembrie 2022 nu a adus modificări și indică pentru întreg anul precedent randamente negative cuprinse între -4,68% și -0,43%. Cea mai redusă scădere a înregistrat-o fondul administrat de Metropolitan Pensii – (-0,43%), urmat de cel gestionat de BRD Pensii – (-2,81%), Aegon Pensii – (-3,12%), BCR Pensii – (3,88%), Generali Pensii – (-4,33%), Allianz-Țiriac Pensii – (-4,45%) și NN Pensii – (4,68%).

CITEȘTE ȘI VIDEO Tranzacție – Proprietarul clubului Universitatea Craiova a vândut o companie agricolă către unul dintre cei mai mari latifundiari din Bulgaria, care a reclamat presiuni “de tip mafiot”

“Toate fondurile de pensii administrate privat au înregistrat scăderi ale ratelor de rentabilitate anualizate, la finalul lunii septembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on