Plăci video – Vânzările de plăci video sunt la cel mai slab nivel din ultima decadă

scris ieri, 19:00

Mai mulți factori, inclusiv schimbarea modului în care funcționează blockchain-ul Etherium, au dus la scăderi pe linie pentru toate tipurile de plăci video.

În al treilea trimestru al anului au fost vândute 75,5 milioane de plăci video integrate și dedicate, ceea ce reprezintă o scădere trimestrială de 10,5% și una anuală de 25,1%, conform unei analize de piață realizate de Jon Peddie Research.

Vânzările de plăci video pentru desktop au scăzut în aceeași perioadă cu 15,43%, în vreme ce plăcile video pentru laptopuri au scăzut cu 30%.

CITEȘTE ȘI Elon Musk angajează un hacker celebru

Analiștii evidențiază faptul că este cea mai mare scădere a acestei piețe din 2009 până în prezent.

Pe nișa plăcilor video pentru desktop, marele pierzător este AMD, conform acestei analize. Compania a înregistrat o scădere de trimestrială de 47,6%, ceea ce a dus și la scăderea valorii acțiunilor cu 12%.

Și vânzările Nvidia au scăzut cu 19,7%, ceea ce au i-au redus cota de piață la 16 procente.

A crescut, în schimb, Intel cu 4,7%. Intel domină piața plăcilor video pentru desktop, din care deține 72%.

În ultimul trimestru au fost vândute 6,89 de milioane de plăci video dedicate pentru desktop, ceea ce reprezintă o scădere trimestrială de 33,5%.

Alături de inflația care a adus prețuri mari, o cauză importantă a problemelor avute acum de producătorii de plăci vine din schimbarea modului în care funcționează blockchain-ul Etherium. Acesta a trecut de la un sistem proof-of-work la unul proof-of-stake, care nu mai necesită minarea monedelor, ceea ce scoate din schemă nevoia de plăci video cu capacitate mare de procesare.

Afla mai multe despre
plăci video
intel
nvidia
amd  » Aflați mai multe informații aici.

Posted on