Poliţia germană încercuieşte activişti împotriva cărbunelui, baricadaţi în satul Lützerath

Poliţia germană şi-a intensificat o operaţiune vizând dislocarea unor activişti împotriva cărbunelui, care ocupă un mic sat, devenit emblematic pentru apărătorii luptei împotriva modificărilor climatice şi opozanţii energiilor fosile, relatează AFP.Forţele de ordine se aşteaptă la o rezistenţă îndelungată a activiştilor, care vor să împiedice extinderea unei mine de lignit sub cerul liber, pe terenul acestui cătun din vestul Germaniei, cunoscut de-acum în întreaga ţară şi în lume.

O manifestaţie de susţinere este prevăzută sâmbătă, la care urmează să ia parte mai multe personalităţi germane şi activita suedeză Greta Thunberg.

Sute de poliţişti au lansat miercuri în zori o nouă fază a intervenţiei lor, încercuind total tabăra şi pătrunzând în sit, unde aproximativ 200 de activişti s-au refugiat în cabane şi alte instalaţii, construite în copaci.

”Ei au scos cu forţa echipa de prim-ajutor din tabără”, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a activiştilor, Mara Sauer.”Numai unii au putut rămâne, ascunzându-se”, a anunţat ea.

Alţii consideră că este vorba despre a rămâne la înîlţime cât mai mult timp posibil. Agăţaţi de cabluri umede, din cauza ploii, ocupanţii se depasau din copac în copac, deasupra forţelor de ordine.

CÂTEVA SĂPTĂMÂNI

Atmosfera era calmă, potrivit unor jurnalişti AFP de la faţa locului, în pofida faptului că poliţia i-a îndemnat pe manifestanţi să se abţină ”să lanseze cocteiluri Molotov” şi să adopte un comportament ”neviolent”. Ea i-a îndemnat pe părinţii prezenţi în tabără împreună cu copii mici să plece imediat, din cauza ”pericolelor intervenţiei”.

O studentă în vârstă de 20 de ani, Erle, dă asigurări că nu a asistat la nicio violenţă de vreo parte sau alta. ”Totul s-a petrecut în calm. Noi cântam, iar apoi unul dintre colegii mei a fost luat, iar eu am fost luată împreună cu el”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on