Polonia va găzdui pe teritoriul său bateriile germane de rachete Patriot ⋆ Universul.net

Polonia a anunţat marţi că va accepta pe teritoriul său bateriile de rachete Patriot propuse de Germania, după ce Varşovia sugerase anterior ca acestea să fie trimise în Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că a vorbit cu omologul său german şi „a acceptat cu dezamăgire decizia acesteia de a refuza să sprijine Ucraina”.

„Desfăşurarea rachetelor Patriot în vestul Ucrainei ar fi sporit securitatea polonezilor şi ucrainenilor. Prin urmare, luăm decizii de lucru cu privire la amplasarea bateriilor în Polonia şi conectarea lor la sistemul nostru de comandă”, a declarat ministrul polonez pe contul său de Twitter.

Informaţia a fost confirmată rapid de Ministerul german al Apărării. „Ministrul federal Christine Lambrecht şi colegul său polonez au avut o discuţie bună despre oferta germană de a desfăşura sisteme Patriot germane în Polonia şi au căzut de acord asupra principiului”, a declarat un purtător de cuvânt într-un e-mail pentru AFP. „Detalii precum posibilele locaţii de desfăşurare şi infrastructura necesară sunt acum discutate la nivel tehnic şi se intenţionează să se trimită imediat o echipă de recunoaştere în Polonia”, a adăugat el.

La 21 noiembrie, Germania s-a oferit să desfăşoare aceste sisteme moderne de apărare antiaeriană de producţie americană la graniţa de est a Poloniei, după ce o rachetă ucraineană a căzut accidental pe teritoriul polonez şi a provocat moartea a două persoane. Mariusz Blaszczak a salutat iniţial oferta, dar ulterior s-a răzgândit, sugerând ca sistemele de rachete Patriot să fie desfăşurate de partea ucraineană a frontierei.

Germania a răspuns că această soluţie ar trebui să fie discutată în cadrul NATO, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia aparţine guvernului de la Berlin.

Atitudinea Varşoviei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on