Port – Asociația operatorilor portuari din Portul Constanța anunță o creștere a traficului de mărfuri

Asociația operatorilor portuari din portul maritim Constanța – Constanta Port Business Association (CPBA) anunță o creștere a traficului de mărfuri de aproape 12% în 2022 față de 2021. CPBA a precizat că motivul acestei creșteri este dat de faptul că mărfurile destinate Ucrainei au fost operate în Portul Constanța.

Constanta Port Business Association a transmis că anul 2022 a înregistrat cifre record din punctul de vedere al volumelor de trafic înregistrate de sistemul portuar din Constanța, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI Hertz va cumpăra 25.000 de mașini Polestar și Tesla pentru a le închiria șoferilor Uber din Europa. Au fost anunțate primele trei orașe

“Statistica Portului Constanța pentru anul 2022 arată creșteri la principalii parametri care conturează performanța unui port: 4.498 de escale nave maritime față, de 3.985 în anul 2021, 10.868 de escale nave fluviale față de 10.619 în 2021 și un volum total de trafic de 75,550 milioane de tone față de 67,483 milioane de tone anul precedent. Anul 2022 înseamnă maximul volumului de trafic operat de Portul Constanța în istoria sa. 75,550 milioane de tone trafic de marfă în 2022 prin Portul Constanța reprezintă o creștere de 11,85% față de anul 2021”, a anunțat Constanta Port Business Association.

Aceasta a oferit și explicația pentru aceste creșteri.

“Explicația creșterii neprognozate este, fără îndoială, contextul economic și geopolitic generat de conflictul armat din Ucraina care a oferit România și portul Constanța drept soluție pentru mărfuri originare sau destinate Republicii Moldova sau Ucrainei și care nu mai puteau fi operate în porturile din sudul Ucrainei, Mariupol, Odessa, Ilichevsk, Nicolaievsk. Acest context aparte a generat un volum de marfă suplimentar de 11,1 milioane de tone, în imensa majoritate cereale, pe relația Ucraina”, a explicat Asociația operatorilor portuari.

CPBA afirmă că operatorii portuari au făcut posibilă derularea traficului chiar și în cazul unui surplus semnificativ de mărfuri.

 » Aflați mai multe informații aici.