Preafericita „binecuvântare” a furtului din bani publici. Preafericite Daniel, nu jurnaliștii sunt problema, ci faptele pe care le dezvăluie

Mergi direct la conținut »

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel , sustine o alocutiune la vernisajul expozitiei ‘Manastirea Voronet, 533 de ani de la infiintare, 30 de ani de la redeschidere’, desfasurat la Sala ‘Th. Pallady’ a Bibliotecii Academiei Romane, in Bucuresti, 6 aprilie 2021.EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTOFOTO

Că e vorba de sifonarea și umflarea facturilor pentru construit spitale, școli sau căi ferate, ori că e vorba de umflat prețul construirii și/sau renovării de biserici, mănăstiri și catedrale din bani publici, furtul rămâne furt, iar corupției tot corupție îi spune. Anatema aruncată asupra jurnaliștilor de investigație e doar o tentativă de deturnare a atenției de la gravitatea faptelor, scrie fostul jurnalist și deputat Mihai Goțiu, într-un comentariu publicat de Libertatea.

M-am enervat. Și m-am enervat rău de tot. Și nu dezvăluirile făcute de investigațiile Recorder despre sutele de milioane (chiar peste un miliard) de lei, din bani publici, pe care Biserica i-a utilizat departe de ochii cetățenilor (contribuabililor) sunt sursa supărării mele. Reacțiile reprezentanților Patriarhiei și ale susținătorilor ei sunt cele care au făcut să se reverse paharul.

Roosevelt și „grăjdarii”

Atacurile virulente, stigmatizante, incriminatoare la adresa jurnaliștilor de la Recorder sunt cu supramăsură. Nici asta nu e o noutate. Acum un veac (în 1906, mai exact), un președinte american, Theodore („Teddy”) Roosevelt, le punea eticheta de „muckrakers”  jurnaliștilor de investigație care prezentau publicului afacerile de corupție. „Muckrakers-ii” erau, potrivit lui Teddy Roosevelt, un fel de oameni care greblează în noroi/balegă/murdărie („grăjdari” le-am spune noi, dar într-un sens peiorativ, jignitor), care privesc doar în jos, incapabili să-și ridice privirea și să vadă „realizările mărețe” ale administrației pe care o conducea. Menită să fie o etichetă infamantă, „muckraker” a ajuns să fie transformată de jurnaliștii de investigație într-un titlu de glorie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on