Predoiu: România se bucură de o unanimă susţinere în cadrul Consiliului Justiţie

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, după participarea la sesiunea Justiţiei a Consiliului JAI, că din punctul de vedere al independenţei şi al eficienţei sistemului judiciar, al combaterii corupţiei şi crimei organizate, România este acum la nivelul european al oricărui alt stat membru UE ”şi, în unele cazuri, poate chiar superior”. ”Niciun stat european nu mai poate contesta acum sistemul judiciar român”, a afirmat el. Predoiu a adăugat că sprijinul exprimat deschis în marja Consiliului Justitie este cu atât mai important cu cât a fost înregistrat în contextul votului nedrept şi nemeritat din Consiliul de Afaceri Interne. ”România se bucură de o unanimă susţinere în cadrul Consiliului Justiţie. Chiar şi ministrul de Justiţie austriac (membru al partidului “verzilor”) mi-a exprimat dezaprobarea sa faţă de decizia din Consiliul Interne”, a menţionat Predoiu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat, vineri, la Bruxelles, la sesiunea Justiţie a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul căreia miniştrii de resort din statele membre au adoptat proiectul Directivei privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal, care va constitui poziţia Consiliului în procedura legislativă ordinară.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiţiei, au fost adoptate şi Concluziile Consiliului referitoare la lupta împotriva impunităţii privind crimele comise în legătură cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi Concluziile privind consolidarea capacităţii Reţelei Judiciare Europene de Combatere a criminalităţii informatice (EJCN).

De asemenea, au fost dezbătute garanţiile necesare protecţiei drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor afectate de măsurile de indisponibilizare a bunurilor provenite din infracţiuni, care vor fi incluse în propunerea de directivă privind recuperarea şi confiscarea activelor provenite din infracţiuni.

Totodată, s-a discutat despre lupta împotriva antisemitismului – aspecte privind combaterea antisemitismului online, colectarea datelor statistice şi alocarea de resurse financiare adecvate la nivel naţional şi european pentru combaterea acestui fenomen.

În marja Consiliului,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on