Premierul britanic ar putea decide dacă prinţul Harry va fi prezent la încoronarea regelui Charles III ⋆ Universul.net

Premierul Rishi Sunak ar putea fi implicat în dezbaterea din ce în ce mai intensă privind o eventuală invitaţie a prinţul Harry ceremonia de încoronare a Regelui Charles III, după ce persoane din interiorul Palatului au susţinut că decizia ar trebui „luată din mâinile monarhului”, relatează dailymail.co.uk, citat de News.ro.

Surse spun că regele Charles ar trebui să folosească aşa-numitul „precedent Churchill” pentru a scăpa de decizia „imposibilă” fie de a aprinde tensiunile prin interzicerea fiului său, fie de a suporta circul care ar înconjura prezenţa acestuia alături de soţia Meghan.

Harry a refuzat până acum să spună dacă ar veni sau nu la ceremonie în cazul în care ar fi invitat.

În 1953, Winston Churchill, pe atunci prim-ministru, i-a spus clar Ducelui de Windsor – care abdicase ca Edward al VIII-lea cu 16 ani în urmă – că nu va fi binevenit la încoronarea reginei Elizabeth II.

„Încoronarea este un eveniment de stat şi finanţat de stat. Deci, în acelaşi mod în care Winston Churchill l-a sfătuit pe ducele de Windsor să stea departe, decizia de a-l invita pe Harry, care nu are niciun rol regal oficial şi nicio funcţie de stat la ceremonie, va aparţine mai degrabă Guvernului decât tatălui său”, au declarat surse care cunosc cazul pentru The Mail on Sunday.

Totuşi, cei de la Guven au încercat să plaseze responsabilitatea pentru „cartoful fierbinte Harry” înapoi la Palatul Buckingham.

O sursă a declarat sâmbătă seară: „În mod tradiţional, Casa Regală ne oferă numărul de oaspeţi regali, fără a le oferi identitatea, iar noi construim aranjamentele pe această bază”.

Astfel, Biroul Cabinetului înfiinţează un „comitet de încoronare” format din funcţionari publici, oficiali regali şi reprezentanţi ai Bisericii Angliei pentru a planifica evenimentul din 6 mai.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on