Presa din Austria: Cele 5 condiții cu care merge cancelarul Nehammer la Consiliul European ⋆ Universul.net

Veto-ul extraordinar exercitat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost menit să crească presiunea asupra Comisiei Europene pentru a lua măsuri mai ferme împotriva migraţiei ilegale, iar cancelarul Karl Nehammer va veni la summitul UE din această săptămână cu cinci condiţii referitoare la azil, iar una dintre propunerile sale ar sprijini, de pildă, construirea unui gard la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, a aflat cotidianul „Kronen Zeitung”, preluat de News.ro.

În România, menţionează „Kronen Zeitung”, veto-ul Austriei pentru Schengen a stârnit o furtună de proteste: presa a exprimat deja critici dure, iar ministrul român de interne Lucian Bode îl acuză în mod deschis pe omologul său austriac Gerhard Karner că nu şi-a respectat cuvântul dat.

Subiectul azilului, scrie marţi cotidianul austriac, „va juca un rol important” la viitorul summit al UE de la Bruxelles. Cancelarul Karl Nehammer „a convenit în acest sens cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel”,  iar Austria doreşte să formuleze cinci solicitări care trebuie implementate urgent la nivelul UE, potrivit „Kronen Zeitung”.

Guvernul federal austriac vrea să obţină în primul rând mai mulţi bani de la UE. Prima sa condiţie se leagă de acest aspect. Astfel, Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru operaţiunile din străinătate ale poliţiei naţionale care servesc la combaterea migraţiei ilegale. În plus, Comisia ar trebui să sprijine din ce în ce mai mult ţările de la frontierele externe în ceea ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură. De exemplu, precizează „Kronen Zeitung”, prin construirea de garduri la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia (o idee cu care a cochetat încă de acum mulţi ani şi guvernul de la Sofia – n.r.).

De asemenea, Comisia Europeană ar trebui să instituie şi să finanţeze un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a UE,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on