Presa olandeză: Haga dă undă verde aderării României la Schengen, dar nu şi Bulgariei

Premierul Mark Rutte i-a comunicat decizia omologului de la Sofia,

.
Guvernul olandez dă undă verde aderării României şi Croaţiei la Schengen, dar îşi menţine împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie. Cabinetul de la Haga consideră în continuare că este prea devreme pentru Bulgaria, care ar putea să adere, totuşi, anul viitor, scrie, vineri, publicaţia „Volkskrant”.

Potrivit publicaţiei olandeze „Volkskrant”, ministrul de externe Wopke Hoekstra a făcut acest anunţ vineri, după încheierea unei şedinţe de guvern.

Potrivit aceleiaşi surse, săptămâna viitoare Ţările de Jos trebuie să decidă în mod oficial poziţia cu privire la extinderea spaţiului Schengen, zona în care europenii pot călători fără paşaport şi fără controale la frontieră.

La Bruxelles, Ţările de Jos se află sub o presiune tot mai mare pentru a accepta aderarea Bulgariei, României şi Croaţiei, după ce Haga a obstrucţionat acest lucru timp de 11 ani, scrie publicaţia olandeză.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că este „dincolo de orice îndoială” că aceste ţări îndeplinesc toate condiţiile pentru Schengen. Comisia a făcut această evaluare cu privire la România şi Bulgaria încă din 2011, iar Parlamentul European a împărtăşit acest punct de vedere, dar în rândul statelor membre au existat voci care s-au împotrivit. Corupţia, criminalitatea şi frauda din ambele ţări aveau o amploare prea mare pentru a elimina controalele la frontieră, explică publicaţia olandeză. După reforme substanţiale la Sofia şi Bucureşti, aproape toate statele membre au fost de acord cu aderarea lor. Singurele ţări care se mai opun sunt Austria şi Olanda, precizează „Volkskrant”.

Premierul Mark Rutte a susţinut vineri că pentru Bulgaria este în continuare prematur să intre în Schengen şi i-a transmis telefonic această opinie, în această săptămână, premierului interimar bulgar Galab Donev,

 » Aflați mai multe informații aici.