Preşedintele CE, Charles Michel, a vorbit trei ore cu Xi Jinping. Ce i-a cerut liderului chinez ⋆ Universul.net

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, primul înalt oficial UE care vine în China după trei ani de pandemie, a avut joi o discuţie de aproape trei ore cu liderul Xi Jinping, pe care l-a îndemnat să-şi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează „The Guardian”, citat de News.ro.

Charles Michel, cel care prezidează reuniunile liderilor UE, a avut joi discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, în prima întâlnire faţă în faţă de la începutul pandemiei între şeful unei instituţii europene şi oficiali chinezi de rang înalt.

Michel a declarat presei că întâlnirea a durat aproape trei ore şi că a petrecut „mult timp” discutând cu intelorcutorul său chinez despre situaţia din Ucraina. Michel a spus că l-a îndemnat pe Xi să îşi folosească influenţa în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU pentru a convinge Rusia să accepte aplicarea dreptului internaţional.

„Preşedintele Xi a spus foarte clar că China nu furnizează arme Rusiei”, a declarat Charles Michel, adăugând că liderul chinez a mai spus că „ameninţarea nucleară a Rusiei nu este acceptabilă şi este iresponsabilă”.

„Sper sincer că întreaga comunitate internaţională, inclusiv China, va folosi toate mijloacele şi instrumentele posibile pentru a convinge Kremlinul şi Rusia să pună capăt războiului şi să respecte suveranitatea Ucrainei”, a declarat Charles Michel.

Potrivit unui comunicat de la Bruxelles, Charles Michel şi Xi Jinping au discutat despre „războiul nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”. Luna trecută, un mesaj video al lui Michel transmis cu ocazia unei expoziţii comerciale găzduite de Shanghai, care folosea un limbaj similar, a fost eliminat din program de către autorităţile chineze, menţionează „The Guardian”.

Mesajul lui Michel este în concordanţă cu linia UE privind Ucraina,

 » Aflați mai multe informații aici.