Preşedintele Poloniei avertizează că Rusia ar putea pregăti în următoarele luni o nouă ofensivă în Ucraina şi spune că Gazprom este “braţul militar” al Moscovei ⋆ Universul.net

Sursa: Wikimedia

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (foto), a declarat miercuri, la Davos, că se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina în următoarele luni, adăugând că este crucial să-i fie oferit sprijin suplimentar Kievului, constând în tancuri şi rachete moderne, relatează Reuters şi Radio Polonia, citate de News.ro.

„Ei (ruşii) sunt încă foarte puternici şi ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă peste câteva luni, aşa că este crucial să trimitem sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne şi rachete moderne”, a declarat Andrzej Duda la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Luând cuvântul în cadrul unui panel, după discursul special al preşedintelui Volodimir Zelenski, care s-a adresat prin videoconferinţă, Andrzej Duda a arătat că nivelul actual de asistenţă oferit Ucrainei este inadecvat şi de aceea este crucial să-i fie oferit sprijin suplimentar Kievului, cu tancuri şi rachete moderne.

Preşedintele polonez a mai declarat că războiul din Ucraina „a făcut să devină realitate unele dintre cele mai rele scenarii”, relatează Radio Polonia. „Până de curând, mulţi experţi din Europa de Vest nu făceau decât să zâmbească atunci când erau menţionate aceste scenarii. Noi, poporul polonez, printre alţii, le conturam foarte clar”, a punctat liderul de la Varşovia.

El a arătat, pe de altă parte, că politica energetică a Rusiei nu ţine de afaceri, ci de politică, iar compania Gazprom se comportă, în esenţă, ca un  „braţ militar al Moscovei”, care are drept sarcină să obţină avantaje economice, mai ales în sens strategic, şi să ajute la obţinerea dominaţiei ruse.  „Când spuneam asta, mulţi dintre colegii mei din rândul liderilor europeni nu făceau decât să zâmbească”, a subliniat din nou liderul polonez.

„Astăzi, Polonia are interconectori de gaz în ambele sensuri care ne leagă de Slovacia,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on