Președintele tuturor cetățenilor care desparte poporul în două

Autor: Hari Bucur Marcu , Expert international in materia apararii nationale

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 14:11

873 citiri

Unora li se poate părea curios că Președintele României se ia de câte un partid politic parlamentar, pe care îl face cu ou și cu oțet, în monologurile pe care le ține în fața publicului guvernat.

Cum a fost cazul cu Partidul Social Democrat și cum este cazul cu Uniunea Salvați România.

Desigur, aspectul curios rezidă în faptul că o asemenea abordare mediatică nedumerește de două ori. O dată, când ne întrebăm oare cum mai poate media, cum mai poate consulta, cum se mai poate adresa camerelor reunite ale Parlamentului un președinte care se rățoiește în public la un partid politic parlamentar? Și a doua oară, când ne întrebăm oare cum mai poate fi președintele tuturor cetățenilor un președinte care desparte poporul suveran unitar în două: susținătorii celor pe care îi laudă și susținătorii celor pe care îi ceartă? După care să vorbească despre ce ar vrea „cu adevărat” poporul, în întregul său.

Dar asta e doar o curiozitate, cum spuneam. Una care va rămâne întotdeauna nesatisfăcută, deoarece tehnica de comunicare publică prin monolg (așa-zisele declarații de presă) exact de asta e promovată: ca să nu permită cuiva să încerce să își satifacă vreo curiozitate, din comportamentul guvernanților declarativi.

Dar mai este un aspect, care poate fi lesne lămurit, dacă apelăm la bunul simț, de preferință dublat de ceva teorie în materie. Și anume, are sau nu are dreptate un președinte al tuturor românilor să certe, să facă cu ou și cu oțet, sau, cu o expresie tipică de presă românească, să dea de pământ cu un partid politic parlamentar? Adică, îi oferă sau nu îi oferă acel partid suficiente argumente Președintelui României ca să se poată lua de el?

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on