Prețul la carburanți vs. salariul minim și puterea de cumpărare. Comparație în UE, unde se află România, cifre dezastru

Uitându-ne la situația din Europa, vom vedea, cel mai probabil, la o simplă privire, că benzina în țara noastră este printre cele mai ieftine din Europa, în ciuda scumpirii cu aproape 3 lei într-un an. Făcând o comparație între prețul carburantului și venituri, vom descoperi un adevărat dezastru. 

În urma unei comparații făcute de alba24.ro, un italian care câștigă salariul minim în țara sa poate cumpăra de trei ori mai multă benzină, la prețul practicat în Italia, decât un român cu salariul minim din țara noastră, raportat la prețurile de la pompă din România. 

Dacă mergem spre nord, raportul se schimbă și mai tare: un norvegian cu venituri mici poate cumpăra de opt-nouă ori mai multă motorină decât un român care câștigă salariul minim, conform sursei citate. 

Vezi aici prețurile la benzină și motorină în Europa, din 11 octombrie 2021

Statele europene, clasificate în funcție de salariul minim

Pe baza nivelului salariilor minime brute naționale exprimate în euro, la 1 iulie 2021, statele membre UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite: 

Grupa 1, cu un salariu minim național sub 750 de euro pe lună. Acest grup include: Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Croația, Estonia, Cehia, Polonia, Slovacia și Lituania. Salariile lor minime naționale au variat de la 332 de euro în Bulgaria la 642 de euro în Lituania.

Grupa 2, cu un salariu minim național mai mare de 750 de euro pe lună, dar mai mic de 1.500 de euro pe lună. Acest grup include: Grecia, Portugalia, Malta, Slovenia și Spania. Salariile lor minime naționale au variat de la 758 de euro în Grecia la 1.108 de euro în Spania.

Grupa 3, cu un salariu minim național peste 1.500 de euro pe lună. Acest grup include: Franța,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on