Preţul ouălor s-ar putea dubla de sărbători

Gripa aviară a dus deja la reinventarea industriei de prăjituri din Franţa după reţete adaptate şi a schimba politica magazinelor în Marea Britanie. Ce urmează?

Peste 50 de milioane de păsări au murit de gripa aviară în Statele Unite ale Americii, potrivit Departamentului pentru Agricultură (USDA). Statistica include găini şi curcani, iar numărul a depăşit un record anterior, stabilit în 2015. Au fost afectate păsări din peste 40 de state, mai mult decât dublul numărului de state afectate în focarul precedent. Boala este răspândită de păsările sălbatice, iar riscul pentru oameni este scăzut, au anunţat specialiştii. Decesele au dus la creşterea preţurilor la ouă şi carne de curcan înainte de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei.

Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor consideră că epidemiile sunt rezultatul comerţului internaţional, al practicilor agricole şi al păsărilor sălbatice migratoare. Potrivit organizaţiei, peste 4,6 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate numai între jumătatea lunii octombrie şi jumătatea lunii noiembrie.

Producătorii francezi de alimente reduc producţia

Majorarea de peste două ori a preţurilor ouălor în Franţa, din cauza creşterii preţurilor furajelor şi energiei şi a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele, transmite Reuters. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune.

Inclusiv producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din bloc,

 » Aflați mai multe informații aici.