Prețurile la energie au schimbat TOPUL. Care sunt acum cele mai scumpe orașe din lume

New York și Singapore au fost cele mai scumpe orașe din lume în 2022, deoarece creșterea prețurilor energiei a dublat rata inflației în marile orașe, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit, relatează The Guardian.

Liderul de anul trecut în acest clasament, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a ajuns în top 10, iar Moscova a urcat 88 de locuri, în urma sancțiunilor și prețurilor mari ale petrolului, a constatat raportul EIU privind costul vieții la nivel mondial, arată news.ro.

Capitala Venezuelei, Caracas, înregistrând o creștere a prețurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere față de rata hiperinflației din 2019, de peste 25.000%, dar care a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflația medie de 8,1% în monedă locală a fost cea mai ridicată din mai mult de două decenii în care au fost realizate sondajele, și cu 3,5% mai mult față de anul trecut și 1,9% în 2020.

CITEȘTE ȘI Valeriu Stoica anunță – PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare

O monedă mai puternică a fost unul dintre factorii pentru care orașele au urcat în clasament. Șase dintre cele mai scumpe orașe (după cele două orașe rusești) au fost orașe din SUA, conduse de Atlanta, care a trecut de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de orașe incluse în sondaj. Dolarul american s-a consolidat brusc față de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor și a semnalat mai multe creșteri viitoare.

Orașele din țările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe orașe. Tokyo și Osaka din Japonia s-au numărat printre cele zece orașe care au avut cele mai mari scăderi,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on