Procurorii, somați să finalizeze dosarul Laurei Codruța Kovesi. Ce s-a întâmplat cu cei care i-au pus „bețe în roate” actualei șefe a Parchetului European

Judecătorii de la Înalta Curte le-au dat termen 1 iunie 2023 procurorilor de la Parchetul General, dată până la care trebuie să decidă dacă o trimit în judecată pe Laura Codruța Kovesi în dosarul penal deschis de Secția Specială sau dacă clasează cauza. Șefa Parchetului European a făcut o plângere în instanță care a vizat durata anchetei și a obținut câștig de cauză.

Este vorba de un dosar penal deschis în 2018 de procuroarea pensionată Adina Florea, pe vremea când aceasta lucra la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, chiar în timp ce Laura Codruța Kovesi era în cursa pentru șefia Parchetului European alături de alți doi magistrați.

Procuroarea Adina Florea a deschis dosarul împotriva fostei șefe DNA și l-a lăsat așa, fără ca acuzațiile să se concretizeze într-un rechizitoriu. Dosarul avea la bază o plângere formulată de Sebastian Ghiță, în care mogulul fugar o acuza pe Laura Codruța Kovesi că l-a adus în țară pe Nicolae Popa (fugit în Indonezia) pe banii lui, mai exact 200.000 de euro plătiți de Asesoft.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată de Adina Florea ore în șir la sediul SIIJ, pe data de 07.03.2019, dar de atunci până la desființarea Secției speciale, pe 11.03.2022, în dosar nu s-a mai întâmplat nimic.

După desființarea SIIJ, toate dosarele în care erau vizați magistrați au fost repartizate parchetelor competente, unde procurorii puteau fie să continue cercetările, fie să le închidă. Majoritatea le-au clasat.

Dosarul Laurei Codruța Kovesi (foto) a ajuns pe masa Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General.

„Dead-line-ul” Înaltei Curți pentru dosarul lui Kovesi

Pe data de 30.12.2022, șefa Parchetului European a deschis la Înalta Curte (ICCJ) o acțiune având ca obiect „contestație durată proces” în care le-a cerut judecătorilor să le pună în vedere procurorilor să dea o soluție în dosar: fie de trimitere în judecată,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on