Profesorul universitar care se oferă să găzduiască una din presupusele familii de sirieni care au intrat ilegal în Austria, prin România: ”I-am trimis o scrisoare doamnei ambasador”

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 13:34

688 citiri

Profesorul universitar Mihai Dimian a transmis o scrisoare ambasadoarei Austriei, Adelheid Folie, prin care îi transmite că se oferă să găzduiască una dintre familiile de sirieni cu copii despre care Cancelarul Austriei a afirmat că are dovezi că a ajuns pe teritoriul Austriei trecând prin România.

Universitarul sucevean a publicat scrisoarea pe contul său de Facebook.

„Am transmis astăzi o scrisoare către doamna Ambasador a Austriei, Adelheid FOLIE, în care îmi exprim îngrijorarea pentru criza refugiaţilor cu care se confruntă ţara parteneră şi îmi ofer minorul suport pentru a găzdui o familie siriană cu copii minori dintre cele despre care Cancelarul Austriei afirmă că are dovezi indubitabile că a ajuns pe teritoriul Austriei trecând prin România. Totodată atrag atenţia că securizarea frontierelor Uniunii Europene (chiar dacă nu fac parte din aria Schengen) nu poate rămâne în singura responsabilitate a ţărilor de frontieră, în special în astfel de perioade dificile cu război şi presiuni migratorii ridicate la graniţă. Putem face faţă acestor provocări dificile doar împreună, ca parteneri în Uniunea Europeană.

Indiferent de motivaţia deciziei Austriei, modul de abordare a problemei din partea Guvernului Austriei a fost unul lipsit de respect pentru România, cu atât mai mult cu cât România este un partener economic important pentru Austria. Drept urmare, un răspuns civilizat din partea românilor prin limitarea interacţiunilor economice cu firmele cu capital majoritar austriac este justificat pentru a atrage atenţia guvernului austriac că decizii ce urmăresc câştiguri politice interne pot avea consecinţe economice importante”, a afirmat profesorul.

Mihai Dimian consideră că România ar trebui să obţină fonduri de la Uniunea Europeană ca să securizeze graniţele.

„Aflându-mă într-un judeţ de frontieră, mi-e greu să afirm că frontierele ţării noastre sunt securizate.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on