Program de guvernare USR: 4 măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie. Printre acestea, scăderea TVA, subvenții pentru CET-uri și credit fiscal pentru întreprinderi

Programul de guvernare propus de USR prevede implementarea a patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei prețurilor la energie. Acestea sunt reducerea temporară a TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică, acordarea de credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic și Subvenții temporare pentru CET-uri.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

În programul de guvernare propus de USR se arată că politicile climatice europene (Green Deal) care au dus la dublarea prețului certificatelor de carbon și la reducerea producției electrice pe bază de cărbune, dar și scăderea producției autohtone de gaze naturale din cauza „lipsei de investiții generate de haosul și instabilitatea legislativă” au influențat  prețul energiei electrice și al gazelor naturale, arată news.ro.

În acest context USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică.

CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

„O parte din prețul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize și TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici cât și în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puțin din prețul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică și reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on