Program de guvernare USR: DNA-ul pădurilor, împădurirea României și eliminarea furtului de lemne

USR propune în programul de guvernare, la capitolul mediu, 12 măsuri, printre care DNA-ul pădurilor, împădurirea României și eliminarea furtului de lemn.

Astfel, se propune anchetarea infracțiunilor grave de către DNA, infracțiunile de mediu urmând să fie soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu. Se are în vedere trimiterea legii în Parlament până la sfârșitul anului 2021 și adoptare până în iulie 2022, arată Agerpres.

CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

În ceea ce privește împădurirea România și eliminarea furtului de lemn, se intenționează împădurirea a 56.700 de hectare (păduri noi) și 3.150.000 de metri pătrați de noi zone de păduri urbane prin investiția de 803 milioane de euro din Componenta 2 a Planului Național de Redresare și Reziliență.

“Accentul se va pune pe împăduriri în afara fondului forestier național și extinderea acestuia prin împădurirea terenurilor degradate și înființarea de perdele forestiere de protecție. Tranziția către o comercializare transparentă și controlabilă a lemnului exploatat prin depozite constituite ca puncte de intrare pe piață”, se menționează în document.

Termenul de implementare este 2024.

CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Pentru conservarea biodiversității și protejarea pădurilor USR propune o strategie forestieră națională armonizată atât cu strategiile din domeniul forestier de la nivel european și nivel internațional, cât și cu alte politici sectoriale/ transsectoriale relevante și să se axeze pe principiile rezultate din procesul de consultare cu factorii interesați din domeniu și care are ca principal obiectiv conservarea biodiversității și managementul activ al ariilor naturale protejate. Strategia forestieră va fi finalizată în 2022 și pe baza ei se va formula și adopta un nou Cod Silvic în 2023 (jaloane incluse în PNRR).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on