Putin în vizor

E foarte important să menținem presiunea pe Putin, a spus, înaintea summitului G7, șefa diplomației britanice, evidențiind caracterul vital al unității celor 7 mari. Dar ce înseamnă concret acea presiune? Și se aplică?

Potrivit lui Liz Truss, ar fi imperativă perpetuarea acestei presiuni ”prin livrarea mai multor arme către Ucraina și prin sporirea sancțiunilor”. După cum a spus ea, înaintea întâlnirii celor șapte mari din weekend, ”unitatea G7 a fost și este vitală în această criză, în scopul protejării libertății și democrației”. Cuvintele șefei diplomației britanice sunt bine ticluite, dar par să exprime doar cel mai mic numitor comun al G7.

În fapt, Londra semnalizase încă de la prima vizită la Kiev, din debutul lunii aprilie, a premierului Boris Johnson, că nu crede într-un acord negociat cu Rusia lui Putin. Întrucât nu se poate trata cu un dictator criminal de război care nu respectă nicio înțelegere, Johnson a cerut și obținut, pe bună dreptate, după cum s-a aflat ulterior din surse diplomatice de la Kiev, anularea concesiilor ample pe care Ucraina era pregătită să le facă Moscovei.

În cursul acestei săptămâni, șeful Pentagonului, Austin, a elogiat Regatul Unit, care ”s-a ridicat în contra războiului de agresiune al lui Putin. Țara dvs e lider între aliați…în furnizarea de securitate Ucrainei”, a mai spus el. Liderii establishmentelor militare american și britanic și-au coordonat la Pentagon ajutorarea militară a Ucrainei.

Șeful Pentagonului, Austin, i-a mulțumit omologului său londonez pentru leadership și ajutor, anunțând că, deși războiul Rusiei în Ucraina a intrat într-o nouă fază – nu mai puțin periculoasă –, Londra și Washingtonul vor continua să colaboreze pentru a asista militar Ucraina.

Dar SUA nu au definit precis țelul acestei asistențe ori victoria Ucrainei. Ajunge oare definiția lui Zelenski, care crede că războiul ”se va sfârși când Ucraina își va fi recuperat teritoriile ocupate”?

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on