Putin: ”Până la urmă” va trebui să se ajungă la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina ⋆ Universul.net

Un acord va fi necesar ”până la urmă”, pentru a se pune capăt războiului rus din Ucraina, subliniază vineri preşedintele rus Vladimir Putin, care se îndoieşte însă de ”încrederea” pe care Moscova o poate avea, în opinia sa, în interlocutorii săi, relatează AFP, citată de News.ro.

Cum să ajungem la un acord? Şi ne putem înţelege cu cineva? Şi cu ce garanţii? Asta e evident toată problema (…). Dar, până la urmă, va trebui să ajungem la un acord. Eu am spus în mai multe rânduri că noi suntem pregătiţi de aceste aranjamente, suntem deschişi, dar asta ne obligă să ne gândim pentru a şti cu cine avem de-a face”, a declarat liderul de la Kremlin, în marja unui summit regional în Kazahstan.

Putin îi răspunde astfel fostuluicancelar german Angela Merkel, care declara recent că Acordul de la Minsk din 2014 între Moscova şi Kiev, semnat sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europea (OSCE), a acordat Ucrainei timp să se consolideze în cazul unui conflict armat cu Rusia.

”Acordul de la Minsk din 2014 era o încercare de a da timp Ucrainei. Ea a profitat de acest lucru, aşa cum vedem azi. Ucraina din 2014-2015 nu este Ucraina de astăzi (…). Aşa cum am văzut la începutul lui 2015, Putin ar fi putut să o zdrobească cu uşurinţă la acea vreme”, a declarat Merkel ziarului german Die Zeit.

Vladimir Putin s-a declarat vineri ”dezamăgit” de aceste declaraţii.

”Asta ridică, evident, problema încrederii. Iar încrederea este aproape zero, iar după asemenea declaraţii problema este, bineînţeles, următoarea: cum să ajungem la un acord? Şi ne putem înţelege cu cineva? Şi cu ce garanţii?”, a declarat el.

”Poate că ar fi trebuit să începem toate astea (Războiul rus în Ucraina) mai devreme.

 » Aflați mai multe informații aici.