Qui suis-je? (Traducere realista: “Cine naiba mai e si editorialistul asta nou?”)

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 19:17

902 citiri

În cea mai bună (corectă) tradiție weberiană, cineva care face analize politice pe care le consideră obiective trebuie să-și prezinte în mod transparent backgroundul, parcursul și opțiunile valorice/afilierile, pentru ca un eventual partizanat/angajament (valoric, ideologic – fie acesta și inconștient) să poată fi decelat de cititori. Așadar (tentativă de prezentare):

Politolog. Clujean (un fapt, nu o calitate), și îmi iubesc orașul natal chiar dacă tind adesea (sau prea frecvent, îmi spun unii) să-l despachetez din straturile suprapuse în care l-a ambalat marketingul recent. Am prins „socialismul real” românesc în faza lui cea mai neagră (în copilărie și la finalul acesteia), păstrându-i amintiri vii. Am ajuns printr-o decizie de moment student și sunt absolvent al primei facultăți (inițial secție) de științe politice din România, înființată în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu sprijinul USIA (United States Information Agency – a NU se confunda cu CIA), în cadrul căreia am beneficiat de expertiza unora dintre cei mai prestigioși profesori din cadrul UBB și a unor cadre didactice remarcabile de la universități din SUA, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

Am peste 15 ani de experiență de predare (cu succes, obișnuiau să spună studenții mei, și din câte am aflat să „mă noteze” ca atare în evaluările lor anonime) și cercetare în învățământul universitar și câteva stagii în străinătate.

La 23 de ani ajungeam unul dintre cei mai tineri directori de campanie electorală (pe județ) din țară, contribuind prin intrarea unui anumit partid în Parlament (în Cluj), la dislocarea monopolului la nivel național al unui alt partid și la prima alternanță reală de putere din democrația românească post-1989. Astfel a început, printr-un șoc kafkian sau suprarealist care ar merita poate detaliat cândva, relația mea de iubire și ură (sau agresiv-pasivă,

 » Aflați mai multe informații aici.