Rafila, despre noua taxă medicală: „Nu e vorba de niciun cost suplimentar, e o minciună”

Ministrul Sănătății a afirmat că, în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului și că nu este vorba despre încă o taxă pentru servicii medicale. 
 Alexandru Rafila a spus că proiectul strategiei naționale de sănătate a României „a fost realizat integral de experți independenți”.

Ministrul a precizat că taxa respectivă se referă la „furnizarea de servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, în afara normei de bază”.

„Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună. A fost prezentat neprofesionist. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030. Dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară”, a susținut Rafila, scrie g4media.ro

Acesta a spus că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după programul de lucru, un medic poate desfășura această activitate în sistem privat.

„În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate. Nu e cazul să inducem în eroare populația. Discutăm doar despre un proiect. E o idee care trebuie dezbătută, poate să fie agreată sau nu”, a subliniat Alexandru Rafila.

 » Aflați mai multe informații aici.