Rafila, despre valul 5: E bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău

Creşterea numărului de cazuri de COVI-19 în cel de al cincilea val nu va putea fi oprită, însă este importantă viteza de creştere, iar România “trebuie să fie pregătită pentru ce este mai rău”, susţine ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.El a spus joi că, dacă există un număr mare de cazuri de COVID într-un interval scurt de timp, atunci există pericolul de a bloca sistemul de sănătate.

“Mai avem o perioadă de timp necesară ca să avem o viziune clară asupra evoluţiei acestei boli, totuşi trebuie să vedem dacă evoluţia este diferită la populaţiile vaccinate în procent mare, cum este populaţia din Marea Britanie sau populaţii vaccinate în procent mai mic, apropo de gravitatea cazurilor. Chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital şi respectiv au nevoie de terapie intensivă este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci într-adevăr există pericolul de a bloca sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că sunt foarte multe necunoscute despre această variantă Omicron şi este bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău: “Nu o să putem opri creşterea, importantă este viteza de creştere pentru că în momentul ai 25.000 de cazuri într-o zi şi ai 10% dintre persoane care au nevoie de internare în spital asta înseamnă totuşi 2500 de persoane care se internează zilnic”.

Rafila a mai susţinut că în România rata reală de vaccinare este în jur de 50% pentru că populaţia rezidentă este în jur de 16 milioane de locuitori.

“Să nu uităm că a fost şi număr mare de persoane care au trecut prin infecţie, mai ales în valul al patrulea, noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on