Raisa Enachi (AUR): Majorarea cotei de TVA la produsele BIO lovește puternic micii producători

Deputata AUR Raisa Enachi l-a interpelat pe premierul Marcel Ciolacu cu privire la decizia de a crește cota TVA de la 5% a 9% pentru produsele BIO fabricate de producători români. Această măsura îi va determina pe consumatori să caute alternative mai ieftine, ceea ce va duce la scăderea vânzărilor.

Majorarea TVA-ului, conform proiectului de reformă fiscală pregătită de guvern, prevede o creștere a TVA-ului de la 5% la 9% pentru produsele BIO, produse ce sunt fabricate de românii noștri. Această decizie fiscală ar putea avea consecințe semnificative asupra micilor producători care, de obicei, se bazează pe calitatea superioară a produselor lor pentru a-și atrage clienții și pentru a se menține pe piață. Majoritatea producătorilor au investit o grămadă de bani în utilaje de înaltă calitate.

Cu toate acestea, prețurile produselor lor nu au suferit modificări, deoarece majorarea prețului ar putea să scadă cererea și să-i împingă pe consumatori să se orienteze către alternative mai ieftine. În aceste condiții, domnule Marcel Ciolacu, cum puteți veni dumneavoastră și să propuneți o majorare a TVA-ului? Parcă era vorba că se vor implementa proiecte pentru a ajuta producătorii români și că prețurile vor scădea.

Domnule Prim-ministru, dumneavoastră vă revine misiunea de a proteja și apăra producătorii români, consumatorii și, în această ordine de idei, vă rog să-mi precizați:

  • Cum poate guvernul justifica majorarea TVA-ului, având în vedere că acestea contribuie la promovarea unei alimentații sănătoase și la protejarea mediului? Cum se va asigura că această măsură nu descurajează producția și consumul de produse mai sănătoase?
  • Ce se întâmplă cu promisiunile anterioare de a sprijini producătorii români și de a reduce prețurile pentru consumatori? Cum se aliniază acestea cu decizia de majorare a TVA-ului pentru produsele BIO?
Posted on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *