Regele Charles va direcţiona veniturile obţinute de Domeniul Coroanei din energia eoliană către ”binele public” ⋆ Universul.net

Regele Charles al III-lea a cerut ca profiturile obţinute de Crown Estate (Domeniul Coroanei) din şase noi ferme eoliene offshore, estimate la 1 miliard de lire sterline, să fie utilizate „pentru binele public” în loc să fie alocate familiei regale, informează joi BBC.

Finanţarea publică a Casei regale britanice este asigurată în procent de 25% din profiturile obţinute de Crown Estate.

Însă regele Charles al III-lea doreşte să reducă acest procentaj, pentru ca sume mai mari de bani să rămână în conturile Trezoreriei şi să fie utilizate pentru cheltuieli publice, relatează Agerpres.

Suveranul britanic a vorbit despre presiunile generate de creşterea costului vieţii de zi cu zi în discursul său oficial de Crăciun.

În discursul de Crăciun, regele Charles al III-lea a insistat asupra acestor presiuni sociale, iar acum pare să acţioneze pentru a evita o situaţie stânjenitoare ce ar fi putut fi marcată de o creştere a veniturilor obţinute de membrii familiei regale.

Crown Estate este un domeniu comercial administrat independent, ale cărui profituri ajung la Trezorerie – însă acele profituri sunt folosite ca reper pentru stabilirea nivelului de finanţare publică pentru familia regală, cunoscut sub numele de Sovereign Grant (Alocaţia Suveranului), care a fost anul trecut în valoare de 86,3 milioane de lire sterline.

Aceste profituri sunt aşteptate să crească semnificativ în urma contractelor semnate pentru dezvoltarea celor şase noi ferme eoliene offshore, care vor genera împreună 1 miliard de lire sterline pe an pentru o perioadă de cel puţin trei ani din taxe plătite de companii care cumpără drepturile de a construi ferme eoline în siturile deţinute de Crown Estate.

Astfel, s-ar fi produs o creştere foarte mare a sumei care ar fi ajuns în Sovereign Grant,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on