Resetare a băncilor americane: Zeci de mii de concedieri. Efect în România? Iancu Guda: Oamenii să înțeleagă să nu treacă la panică. Lucrurile nu sunt așa grave ca-n 2008

Fotografie de la Anna Shvets, Pexels

Mediul bancar s-ar pregăti de cele mai mari tăieri de posturi din 2008 încoace, în contextul unor scăderi majore în ceea ce priveşte profiturile, dar şi în ceea ce priveşte creditarea. 

Potrivit Financial Times, vor fi zeci de mii de persoane concediate în întregul sector bancar din SUA. 

“Este o resetare, pentru că băncile au angajat mai mulţi oameni decât au nevoie în ultimii ani”, transmite Lee Thacker, proprietarul unei firme de recrutare în domeniul financiar. 

Printre băncile care vor trece la disponibilizări masive se numără Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Bank of New York, unde deja au fost disponibilizate peste 15.000 de persoane. 

“Investitorii au nevoie să vadă că se lucrează cu costuri eficiente şi că se încearcă păstrarea unui profit rezonabil. Cel mai probabil, europenii vor urma tendinţa băncilor din SUA”, transmit analiştii. 

Iancu Guda: Pentru bancă, creditele sunt “cifra de afaceri”. Când volumul scade, nu se mai justifică acelaşi număr de angajaţi

Întrebat cum ar putea să fie afectaţi românii de aceste semnale din SUA, economistul Iancu Guda spune că “la firul ierbii, oamenii simt puterea scăderii de cumpărare şi inflaţia în creştere. În ceea ce priveşte sectorul bancar, nu sunt motive de îngrijorare că ar urma să se prăbuşească. În 2008, problema a venit din supraevaluarea activelor, în special imobiliare. Sectorul bancar a finanţat aceste active la preţuri foarte mari, oamenii nu le-au mai plătit, şi băncile le-au vândut la preţuri mai mici, şi au înregistrat pierderi enorme.

Acum, problema dinspre zona financiară nu este atât de gravă. În România, sectorul bancar e foarte bine capitalizat, deci are fonduri proprii ca să absoarbă şocul scăderii creditării. Dar şi băncile sunt o afacere,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on