Restaurantele s-au prăbușit, hotelurile au reușit cât de cât să supraviețuiască. 2022? Noi insolvențe EXCLUSIV

Restaurantele au avut în rândul lor, în România, în ultimii doi ani, de pandemie, mai multe insolvențe comparativ cu hotelurile, acestea din urmă adaptându-se mai ușor restricțiilor, relevă date Profit.ro.

Numărul firmelor cu obiect de activitate “Restaurante” care au intrat în insolvență în 2021 s-a dublat față de anul anterior, ajungând la 415, dintre care 148 sunt deja radiate, iar alte 166 de firme sunt în faliment, arată datele centralizate și transmise de Registrul Comerțului pentru Profit.ro.

În ceea ce privește segmentul hotelier, doar 56 de firme care operează hoteluri, din cele circa 1.200 existente la nivel național, și-au declarat insolvența în ultimii doi ani, semn că industria hotelieră a reușit totuși să supraviețuiască, cel puțin comparativ cu alte segmente din domeniul ospitalității. 

Unul dintre motive este faptul că 2019 a fost cel mai bun an al turismului românesc, cu rate de profit bune, ceea ce a ajutat hotelierii să se mențină pe linia de plutire în 2020, primul an al pandemiei.

CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

„Criza sanitară a prins mulți hotelieri cu rezerve financiare, pe care le-au pus la bătaie în primul moment al crizei. Asta a salvat anul 2020. Pentru hotelurile de vacanță, din stațiuni, efectele pandemiei au fost mult mai puțin grave deoarece atât vara 2020, cât mai ales vara 2021 au mers destul de bine. Amânările de plată a obligațiilor către stat și formele de sprijin oferite de stat pentru forța de muncă au fost măsuri de mare ajutor pentru industrie, dar și mult așteptata aplicare a schemei HoReCa 2020, care poate salva anul acesta”, a explicat pentru Profit.ro, Călin Ile, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on