Retrospectiva anului politic 2022 ⋆ Universul.net

Coaliţia de guvernare a schimbat cinci miniştri pe parcursul anului 2022, trei de la PNL şi doi de la PSD. Plafonarea preţului la energie electrică, subvenţia la carburant şi majorarea pensiilor au fost subiectele principale de dispută între liberali şi social-democraţi. De partea cealaltă, opoziţia a trecut prin fragmentări şi turbulenţe cauzate de alegerile interne, relatează News.ro.

IANUARIE 

Anul politic 2022 începe cu acuzaţia de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă. Jurnalista Emilia Şercan susţine că lucrarea scrisă de Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în anul 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138. În replică, Nicolae Ciucă se adresează instanţei blocând astfel o analiză academică a tezei. În paralel, Parchetul General deschide un dosar penal aflat încă în lucru.

La mijlocul lunii, Guvernul PSD-PNL-UDMR decide prima plafonare a preţului la energie electrică şi gaze.  Măsura s-a aplicat până la 1 aprilie, apoi a fost prelungită pe durata întregului an, în ciuda mai multor dispute între PSD şi PNL. În plin proces de reglementare a preţurilor, preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, pleacă în concediu în Republica Dominicană.

La finalul lunii, tehnocratul Marcel Boloş e numit ministru al Cercetării şi Digitalizării în locul liberalului Florin Roman, care demisionase încă din decembrie 2021, după ce ziarul Libertatea l-a acuzat de plagiat în lucrarea de disertaţie.

FEBRUARIE 

Dacian Cioloş demisionează din funcţia de preşedinte al USR după numai patru luni în fruntea partidului. Motivul? Cioloş invocă majoritatea de blocaj din Biroul Naţional, forul colectiv de conducere a partidului. La alegerile din toamna anului 2021, Dacian Cioloş câştigase funcţia de preşedinte după competiţia internă cu Dan Barna, însă majoritatea în Biroul Naţional era deţinută tot de ”team Barna” – echipa strânsă în jurul liderilor Dan Barna,

 » Aflați mai multe informații aici.