Risc însemnat de avalanșe în mai multe masive din țară. Avertismentul meteorologilor pentru turiști

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 19:35

332 citiri

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de risc de avalanță în mai multe masive din România, în urma căderilor de zăpadă din ultimele zile și a temperaturile din 18 – 19 ianuarie.

Cel mai ridicat grad de avalanșă – 3 pe o scară de la 1 la 5 – se înregistrează în Carpați Meridionali, la o altitudine de peste 1.800 de metri.

Risc însemnat de avalanșă în Meridionali

La peste 1800 m, la suprafață se găsește stratul de zăpadă proaspăt depusă peste stratul mai vechi depus de ninsorile de săptămâna trecută, este de 15-20 cm. În profunzime stratul vechi este format din zăpadă întărită, având intercalate și cruste subțiri de gheață. În zona crestelor sunt formate numeroase plăci de vânt pe majoritatea versanților, cele mai recente pe versanții nordici, îndeosebi pe cei cu orientare nord-estică, au transmis meteorologii, potrivit Știrile PROTV.

Pe pantele suficient de înclinate sau pe văile adăpostite, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, prin alunecarea zăpezii proaspete (cu rezistență și stabilitate redusă) peste stratul mai vechi și înghețat la suprafață, sau prin ruperea și alunecare plăcilor de vânt, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

În ceea ce privește zona 1500-1800m din Carpații Meridionali, stratul de zăpadă are dimensiuni reduse. Pe fondul vremii calde, vor fi condiții pentru curgeri și avalanșe de mici dimensiuni. La altitudini mai mici de 1500 de metri stratul de zăpadă s-a topit și este discontinuu.

(FOTO ANM)

Risc de avalanșe în Munții Rodnei

În Munții Rodnei și în Călimanii Bistriței, meteorologii au anunțat că este un risc moderat de avalanșă. La peste 1800 metri, stratul de zăpadă a crescut cu 10-15 cm în platformele stațiilor meteorologice.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on