Știința se pune în serviciul agriculturii: roboții care culeg fructe, o tehnologie inovativă care ia amploare din ce în ce mai mult.
Nu este ușor a crea roboți care să facă ceva, aparent, la fel de simplu, cum ar fi să culeagă un măr dintr-un copac, arată Agro TV.
CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici
Specialiștii în robotică au lucrat zeci de ani (mai exact, au început prin anii ’80) pentru a crea o mașină care poate culege un fruct din copac și să-l arunce, apoi, într-un coș, fără a-l deteriora.
Creatorii acestor roboți au căutat inspirație la mâna omului. Ei au început prin a observa culegătorii profesioniști de fructe și s-au străduit să reproducă mișcările acestora cu degete… robotizate.
Și chiar funcționează?
Da, începe să funcționeze. Demonstrațiile tehnice s-au înmulțit în ultimii ani. De exemplu, există robotul „Robocrop”, dezvoltat în 2019 de compania britanică Fieldwork Robotics, a început în faza de testare, într-o seră. El este specializat în zmeură. Dovada interesului industrial: Bosch s-a alăturat proiectului în 2020.
Mai există și robotul american Traptic care reușește să prindă căpșuni fără a le deteriora, prin desprinderea lor de tulpină.
CITEȘTE ȘI Fabrica de zahăr Luduș – Ajutor de stat pentru salvare gândit pentru fabrica luată de fermierii români de la Tereos
Există câteva zeci de exemple de acest tip în întreaga lume, majoritatea fiind dezvoltate de start-up-uri susținute de laboratoarele de robotică universitare.
Dar, deocamdată, toate se luptă să facă saltul spre comercializare.
Zilele acestea, specialiștii de la Centrul de Cercetare Laimburg din Italia au prezentat un robot performant,