România a câștigat în instanță anularea unor corecții financiare de peste 18,7 milioane de euro impuse de Comisia Europeană

Miercuri, 18 Ianuarie 2023, ora 18:53

924 citiri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri, 18 ianuarie, că Tribunalul Uniunii Europene a dat câştig de cauză României într-o acţiune pe care ţara noastră a iniţiat-o pentru anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care se aplicaseră statului român corecţii financiare de peste 18,7 milioane de euro. Decizia nu este însă definitivă.

”Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută hotărârea Tribunalului Uniunii Europene care a dat câştig de cauză României, la data de 18 ianuarie 2023, în cauza T-33/21. Procesul în acest dosar a fost iniţiat de România care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului român corecţii financiare în cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plăţi efectuate în favoarea bunăstării porcinelor în anii financiari 2017-2019 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Conform sursei citate, instanţa UE a dat câştig de cauză României şi a anulat decizia atacată în ceea ce priveşte întreaga sumă, de 18.717.475,08 euro.

”Hotărârea obţinută este rezultatul foarte bunei colaborări dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reprezentarea juridică a statului român în cauza T-33/21 a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Echipa de jurişti implicată a fost alcătuită din Emilia Gane, agent guvernamental, Loredana Baţagoi, şef al Serviciului Contencios UE, şi Oana-Cătălina Ichim, diplomat, experţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale asigurând sprijinul tehnic în vederea pregătirii argumentaţiei juridice a României”, adaugă sursa citată.

Hotărârea Tribunalului UE nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Citește și:

Un proces împotriva lui Elon Musk a început marţi la San Francisco prin selectarea membrilor juriului,

 » Aflați mai multe informații aici.