România dă un pas înapoi și se “împacă” cu Austria: Își trimite înapoi ambasadorul la Viena

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 15:42

680 citiri

România redeschide ușa dialogului cu Austria, după veto-ul exprimat în decembrie 2022, la votul de admitere a țării noastre în Schengen. Ambasadorul României, Emil Hurezeanu, va fi retrimis la Viena.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece, în care şeful statului a transmis că votul negativ al acestei ţări pentru aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români. Preşedintele României a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria. În urma discuţiei cu Preşedintele Van der Bellen, Preşedintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României, chemat în ţară pentru consultări în data de 9 decembrie 2022. Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României pentru identificarea unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, pe toate canalele disponibile.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 19 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Preşedintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis omologului austriac că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români.

Preşedintele României a arătat că acest vot a fost cu atât mai dificil de înţeles cu cât nu reflectă bunele relaţii existente între cele două ţări şi cooperarea strânsă în multiple domenii, inclusiv cel al afacerilor interne, şi nici nu reflectă realitatea legată de sursa problemelor invocate de Austria privind migraţia ilegală”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

 » Aflați mai multe informații aici.