România împrumută o sumă record de pe piețele externe ULTIMA ORĂ

România a împrumutat astăzi 3,75 miliarde de dolari, la prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de 1 miliard de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Această ieșire pe extern include și o componentă de refinanțare a două emisiuni mai vechi, una care ajunge la plată în august anul acesta și o a doua cu scadența în ianuarie 2024. Finanțele au refinanțat parțial din cele două emisiuni de obligațiuni și anul trecut.

CITEȘTE ȘI Goldman Sachs confirmă – va concedia mii de angajați. Bonus tăiat

Suma de 3,75 miliarde dolari (17,4 miliarde lei la curs actual) este una record pentru o singură ieșire pe extern, cu puțin peste recordul precedent, de 3,5 miliarde de euro (17,31 miliarde lei la cursul de la momentul respectiv), înregistrat în 2021.

Cât din această sumă, de 3,75 miliarde de dolari, va reprezenta refinanțarea obligațiunilor scadente în august 2023 și în ianuarie 2024, se va stabili în orele următoare.

Ministerul Finanțelor vrea, cel mai probabil, să profite de condițiile bune din acest moment de pe piețele externe, având în vedere că pentru acest an are un necesar brut de finanțare record.

CITEȘTE ȘI Goldman Sachs confirmă – va concedia mii de angajați. Bonus tăiat

Pentru titlurile pe 5 ani, costul a fost fixat la T+280 de puncte de bază (T sunt titlurile SUA pe perioadă echivalentă, cele pe 5 ani având un randament de 3,9% la momentul redactării știrii), T+350 puncte de bază pentru 10 ani (T –

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on