România, în scădere în topul puterilor militare mondiale. Ce loc ocupă în UE și NATO

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 17:20

30 citiri

România ocupă locul 41 în rândul puterilor militare mondiale, deși a achiziționat tehnică modernă anul acesta și continuă să-și domine vecinii, conform clasamentului realizat de compania Global Firepower. La nivelul Uniunii Europene reprezentăm a 11-a forță militară, iar la nivel NATO, a 14-a.

În top se regăsesc 140 de state.

La începutul anului, România ocupa locul 40 în topul celor mai puternice armate la nivel mondial, pe listă aflându-se atunci 138 de state.

La realizarea clasamentului, experții de la Global Firepower țin cont atât de tehnica militară și procesul de înzestrare, cât și de alți factori precum situația financiară a țărilor analizate, demografia acestora, deficitul sau infrastructura de transport.

În privința tehnicii militare, în țara noastră au intrat noi loturi de Piranha V, a finalizat prima escadrilă de F-16, a primit sisteme HIMARS și Patriot.

În anul 2020 ocupam locul 39, am făcut ulterior rocada cu Singapore și am ajuns pe 40, iar în 2018 ocupam tot locul 40, după ce urcasem ulterior, în 2019, pe locul 39. Cu toate acestea, în clasamentul Global Firepower este indicat și un trend, care este reprezentat de trei indici: în creștere, în scădere sau stabil. Dacă majoritatea statelor sunt notate cu ”stabil”, România se află ”în scădere”.

Dotările Armatei Române

Potrivit sursei citate, țara noastră are aproximativ 70.000 militari activi și aproximativ 50.000 personal în rezervă.

Forțele armate române dețin 145 de aeronave, din care 11 sunt de transport și 42 de antrenament. Avem totodată 62 de elicoptere, dar niciunul de atac. În ceea ce privește Forțele Terestre, țara noastră deține 675 de tancuri, însă în mare majoritatea sunt de tehnică sovietică veche. Armata are în dotare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on