România invizibilă de la Cotroceni. Ce am văzut și auzit într-o călătorie cu trenul în ziua anunțării noilor restricții

„Eu mai răcesc, mai tușesc în microbuz, îmi mai curge nasul. Și care-i problema?”, spune revoltată o femeie care vrea să ajungă vineri dimineață la Lehliu-Gară.

Masca-i atârnă pe bărbie, dar nu e singura. Până și unul dintre controlori face ture prin cele două vagoane ale personalului București Obor – Fetești cu o bucată de material textil care-i acoperă uneori mustața, alteori o buză, dar niciodată și nasul. E dimineața zilei în care autoritățile urmau să anunțe noi restricții pentru a mai salva ceva din „drama națională de proporții teribile”, așa cum a catalogat președintele Klaus Iohannis criza valului 4, care doar în ultima săptămână a băgat în pământ 3.079 de români.

„Până când vă convingeți să vă vaccinați, din păcate este nevoie de restricții prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili”, le-a transmis, zilele trecute, președintele românilor.

Dincolo de vorbele de reproș ale lui Iohannis sau ale altor politicieni, acești oameni par lăsați să se convingă singuri de existența sau pericolul bolii, poate și pentru că prea puține dintre autorități au coborât din birouri și au plecat să bată de-a lungul și de-a latul ulițele neasfaltate ale țării pentru a sta de vorbă cu ei. Aproape nimeni nu a mers la firul ierbii pentru a înțelege că, dincolo de conspirații, oamenii au nevoie de explicații și de cineva care să vadă cum trăiesc ei, acolo-n Bucovina, Dobrogea, Secuime ori poate-n câmpia făr de sfârșit a Bărăganului.

„Vedem ce-o zice astăzi și Iohannis”, spune o femeie cu părul arămiu, în jurul căreia roiesc cele două fiice. Și ea, și soțul au măștile pe bărbie, asta chiar dacă ar trebui să se protejeze. Îmbrăcată într-un trening de catifea roșie, femeia e abia ieșită din spital. Asta-i imaginea din stânga. În dreapta e o altă mască împinsă sub bărbia unui domn cu ochi verzi-albăstrui și o privire ce pare că ascunde toată melancolia lumii.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on