România poate deveni un important punct regional pe piața gazelor din regiune în urma semnării unui Memorandum de Înțelegere de către operatorii de transport DESFA (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (România), ICGB (Bulgaria) și operatorul terminalului LNG de la Alexandroupolis, Gastrade (Grecia) în scopul realizării Coridorului vertical, care va permite fluxuri bidirecționale de gaze naturale de la nordul la sudul Europei de Est și invers.
De ce este important: Dacă va fi realizat, noul Coridor vertical va permite tranzitul unor fluxuri importante de gaze prin România (prin gazoductul BRUA) de la terminalele de gaz natural lichefiat din Grecia (Revithoussa – funcțional, Alexandroupolis și Volos, în construcție) către Europa Centrală, cu importante capacități de înmagazinare, și invers.
Mai este important: De pe 1 decembrie, prin România tranzitează deja gaz din Grecia, via Bugaria, către Ucraina și Republica Moldova, acesta fiind primul flux în pe direcția sud-nord a fostului Coridor Transbalcanic.
CITEȘTE ȘI Prețurile la energie au schimbat TOPUL. Care sunt acum cele mai scumpe orașe din lume
Semnarea Memorandumului de Înțelegere a avut loc în contextul celui de-al 22-lea Summit mondial al GNL, organizat la Atena, găzduit de DESFA.
“Consolidarea colaborării Coridorului vertical este o modalitate de a debloca potențialul GNL de a ajunge pe piețele situate de-a lungul coridorului, deoarece infrastructura de la nord la sud și de la sud la nord este foarte critică”, a declarat Maria Rita Galli, Director General DESFA.
Traseul Coridorului Vertical și companiile semnatare ale memorandumului
Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, susține că “acest nou Memorandum de Înțelegere urmează celui semnat în 2016 și reînnoit în 2019 și se bazează pe colaborarea dintre părțile semnatare, OTS și Gastrade, pentru construirea infrastructurii de gaze și a interconexiunilor dintre țări.