România rămâne în criză, pradă jocurilor. În timpul ăsta, datoria statului urcă puternic: de când PNL a luat guvernarea a crescut cu peste 185 miliarde lei din octombrie 2019, când guvernarea a fost preluată de PNL. Finanțele – date peste cap de pandemie

România rămâne în criză politică, acompaniată puternic de cea declanșată de pandemia de coronavirus care a poziționat țara în topul Europei ca număr de infectări. Dacian Cioloș a eșuat, previzibil, să își instaleze Guvernul, iar statul rămâne pradă unui joc politic.

Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune la începutul lunii octombrie, însă un alt guvern nu a fost instalat încă. Datoria publică a crescut, cel mai probabil, și în septembrie și va continua pe aceeași direcție până la finalul anului.

Cele mai recente date disponibile, analizate de Profit.ro, relevă că datoria publică a crescut cu 185,4 miliarde de lei în perioada guvernării PNL, de la 364,9 miliarde lei la finalul lunii octombrie 2019, moment la care Guvernul Dăncilă era înlocuit de primul Guvern Orban, la 550 miliarde de lei la finele lunii august 2021. În timpul guvernelor Orban, noiembrie 2019-decembrie 2020, datoria a crescut cu 133,5 miliarde lei, în timp ce anul acesta, după instalarea guvernului de coaliție PNL-USR-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, datoria a urcat cu 52 miliarde de lei.

CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Ritmul galopant în care a urcat datoria a fost, în bună măsură, consecința deficitelor bugetare foarte mari ale Guvernului în contextul pandemiei de coronavirus, dar și a deciziilor politice printre care putem include majorarea pensiilor înaintea alegerilor de anul trecut sau creșterea deficitului ca sumă la rectificarea bugetară din acest an, în pofida criticilor, inclusiv din partea Consiliului Fiscal, care cereau ca momentul bun al economiei să fie folosit pentru consolidarea finanțelor și nu pentru creșterea cheltuielilor.

Pentru comparatie, în timpul precedentei guvernări, PSD, de la finalul lunii decembrie 2016 și până la finalul lunii octombrie 2019, datoria statului a urcat cu 79 miliarde de lei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on