România, spre JAI / Presa din Austria: Viena caută un ţap ispăşitor, umilește, își pedepsește fără motiv propriile companii din România ⋆ Universul.net

România va negocia până în ultimul moment şi va solicita un vot pe aderarea la spaţiul Schengen în cadrul Consiliul JAI de joi, susţin surse guvernamentale, preluate de Agerpres.

Potrivit surselor citate, autorităţile române rămân ferm implicate şi angajate în negocieri.

„Negociem până în ultimul moment, Austria este complet izolată la nivel european şi vom continua toate demersurile posibile pe care le putem face”, precizează sursele menţionate.

Ecouri

Pe de altă parte, presa din Austria relatează despre veto-ul Vienei faţă de aderarea României la Schengen şi notează că decizia este nedreaptă şi are conotaţii politice interne, riscând în acelaşi timp să-i afecteze chiar pe austrieci, potrivit News.ro.

Publicaţia „Kurier” titrează că „Austria caută un ţap ispăşitor”, dar adaugă în subtitlu:  „Protestele faţă de cifrele ridicate ale migraţiei sunt justificate. Dar un veto împotriva extinderii Schengen nu ajută pe nimeni”.

„Sistemele care nu funcţionează nu ar trebui extinse până când nu sunt reparate, iar sistemul Schengen nu funcţionează, pentru că vin tot mai mulţi migranţi. Aceasta este logica din spatele opoziţiei ministrului de interne Gerhard Karner faţă de admiterea mai multor state în spaţiul Schengen. Prin urmare, joi, el intenţionează să se opună prin veto propunerii, în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Destul de remarcabil, mai ales că Austria nu obişnuieşte să se plimbe pe la Bruxelles cu ameninţări de veto”, notează jurnalista Ingrid Steiner-Gashi.

Dar, continuă ea, „există însă un reproş care îi poate fi făcut lui Karner, cancelarului (Karl) Nehammer şi chiar partenerilor lor de coaliţie, Verzilor, care susţin decizia cu o opoziţie surprinzător de mică: aici se aplică standarde duble. Pentru că guvernul respinge admiterea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar vrea să dea undă verde Croaţiei”.

„Nu e de mirare” – continuă jurnalista – Croaţia e „una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de austrieci.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on