România – ţara secretarilor de stat. Avem de două ori mai mulţi decât Spania, Suedia, Franţa, Belgia şi Portugalia, laolaltă

România e o ţară care are nu doar inflaţie monetară sau inflaţie de posesori de titluri de doctor. Mai suferim şi de o inflaţie nemaivăzută, în ultimele trei decenii, de posturi de secretar de stat. Nicio altă ţară europeană nu se apropie măcar de noi, ca număr de secretari de stat.Cei de la site-ul postului de radio Europa Liberă, în limba română, au numărat cel puţin 200 de secretari de stat în Guvernul României.

„În 2010, la ieșirea din criză și a PSD de la Guvernare, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat. Din 100, mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a crescut constant. În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat. Doi ani mai târziu, în 2018, numărul ajunsese deja la 135, cu tot cu instituțiile subordonate”, se menţiona într-un articol recent al site-ului citat.

Azi sunt peste 200. În alte state europene, mult mai bogate decât România, numărul de astfel de posturi de secretar de stat sunt cu mult mai mici. Spania, bunăoară, care are o populaţie de două ori şi jumătate mai mare decât a României, are 33 de secretari de stat în Guvern.

Citește și Cotoșman, spaima șoselelor, numit secretar de stat la Forțele de Muncă

Suedia, care are jumătate din populaţia României, dar PIB-ul pe cap de locuitor de aproape patru ori mai mare, are doar 21 de secretari de stat. În iulie 2020, premierul de atunci al Franţei, Jean Castex, prezenta un cabinet cu doar 11 secretari de stat.

În Guvernul Belgiei am numărat doar 5 secretari de stat. În martie anul trecut, prim-ministrul Portugaliei, fostul europarlamentar Antonio Costa, reducea numărul secretarilor de stat din cabinetul său de la 50 („sunt prea mulţi”,

 » Aflați mai multe informații aici.