România TV, amenzi de la CNA în valoare de 45.000 de lei din cauza referirilor la Clotilde Armand şi Raed Arafat ⋆ Universul.net

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, miercuri, cu amenzi de 45.000 de lei postul România TV din cauza încălcării legislaţiei în domeniu prin referirile la primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi a acuzaţiilor aduse şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Potrivit unui comunicat al CNA transmis Agerpres, întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului România TV următoarele sancţiuni:

* amendă de 25.000 de lei pentru mai multe emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în perioada 3 iulie – 20 septembrie, în cadrul cărora s-au făcut referiri la primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, fără a se respecta dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504 / 2002, precum şi prevederile art. 40 alin. (5) şi ale art 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conform art. 3 – (2) din Legea audiovizualului, „toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede că „moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, iar art. 64 – (1) din acelaşi Cod stipulează că „în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on