Romgaz – Încasările se prăbușesc

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, estimează că profitul său brut va scădea cu aproape 15% anul acesta, de la peste 3 miliarde lei în 2022 la 2,58 miliarde lei în 2023, din cauza reducerii producției, coroborată cu reglementarea prețului de vânzare.

Profitul net este prognozat să scadă corespunzător, de la 2,37 la 2,01 miliarde lei.

CITEȘTE ȘI Amazon declanșează cele mai multe concedieri din istoria companiei

Compania a calculat că veniturile din exploatare se vor reduce cu aproape 25% față de anul trecut, de la 13,6 la 10,3 miliarde lei.

Veniturile din gaze Romgaz livrate din producția internă (fără asocieri, fără gazele pentru producerea de energie electrică) s-au fundamentat pe baza cantităților de gaze naturale estimate a se livra către clienți în anul 2023 și a prețurilor medii de livrare aferente gazelor din producția curentă și extrase din depozitele de înmagazinare gaze. Scăderea veniturilor din vânzarea gazelor este cauzată de scăderea cantităților și prețurilor de livrare, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 27/2022. Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh″, se menționează în proiectul de buget pe 2023 al companiei.

După cum a relatat Profit.ro, cel mai probabil, producția de gaze a Romgaz a scăzut anul trecut față de 2021.

CITEȘTE ȘI Românii încep să cumpere case ieftine din estul Ungariei. La ce preț le-au găsit

Romgaz estimează că încasările din vânzarea energiei electrice produse la centrala Iernut se vor prăbuși, scăzând cu peste 70%, de la 1,32 miliarde lei în 2022 la numai 388,5 milioane lei anul acesta, tot din cauza introducerii reglementării prețului, prin mecanismul de achiziție centralizată administrat de OPCOM.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on