Rusia: Hărțile care contestă anexarea teritoriilor din Ucraina vor fi considerate materiale extremiste

Guvernul rus vrea să interzică hărțile care contestă „integritatea teritorială” oficială a țării ca materiale extremiste, relatează agenția Reuters, preluată de The Guardian.

Guvernul rus și-a extins sprijinul pentru un amendament legislativ care ar clasifica hărțile care contestă „integritatea teritorială” oficială a țării drept materiale extremiste, a scris agenția de presă de stat TASS.

CITEȘTE ȘI Victima FTX: Creditorul de criptomonede Genesis a concediat 30% din personal și ar putea cere protecția împotriva falimentului

Amendamentul la legislația rusă împotriva extremismului stipulează că „documentele cartografice și alte documente și imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei” vor fi clasificate drept materiale extremiste, scrie G4Media.ro.

Legislația rusă antiextremism, extrem de ambiguă – se aplică, printre altele, organizațiilor religioase, jurnaliștilor și materialelor acestora, precum și activității întreprinderilor – a permis Kremlinului să își înăsprească controlul asupra opozanților.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au atras atenția că unele hărți distribuite în Rusia contestă „apartenența teritorială” a Peninsulei Crimeea și a Insulelor Kuril.

Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 – o mișcare respinsă de Ucraina și de multe țări ca fiind ilegală. De atunci, ucrainenii și guvernul lor au obiectat adesea la hărțile lumii care arată Crimeea ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

Rusia și Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza impasului pe care îl au în legătură cu un grup de insule aflate chiar în largul celei mai nordice insule japoneze, Hokkaido. Uniunea Sovietică a confiscat aceste insule – cunoscute în Rusia sub numele de Kurile și în Japonia sub numele de Teritoriile nordice – la sfârșitul războiului.

Amendamentul trebuie să fie propus Dumei de Stat,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on