Rusia se prăbușește la mașini

scris ieri, 20:37

Vânzările de automobile noi în Rusia au înregistrat o cădere de 58,8% în 2022, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, sancțiuni care au antrenat o plecare a constructorilor străini de automobile, a anunțat joi grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), transmite AFP.

Anul trecut, în Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi, comparativ cu mai mult de 1,6 milioane de unități în 2021, a precizat AEB. Datele pentru luna decembrie 2022 arată că vânzările au scăzut cu 50,2% în ritm anual, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI Mișcare surprinzătoare la Moscova: un nou comandant al operațiunii din Ucraina

Sancțiunile internaționale introduse după debutul ofensivei rusești în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiții mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Țările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroși constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alți constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

La aceasta s-a adăugat și o inflație de aproape 12% în 2022, care a redus puterea de cumpărare a consumatorilor ruși, cu atât mai mult când vine vorba de produse importate cum sunt autoturismele.

“Sancțiunile și presiunile fără precedent la care a fost supusă piața rusească din toate direcțiile nu puteau să nu afecteze industria auto”, a apreciat președintele AEB, Alexey Kalitsev.

Association of European Businesses (AEB) estimează că este posibil ca vânzările de automobile să înregistreze o creștere de 12% în 2023 până la 770.000 de vehicule.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on